Pleteme pomlázku

Už jako malou holku mě dědeček naučil plést pomlázku. Ano, jsem holka, ale pomlázku jsem pletla ráda. No a co, že jsem s ní nechodila na koledu 🙂 Ale moc mě to bavilo.

Co je to pomlázka?

Pomlázka je jedním ze symbolů Velikonoc (dříve svátků jara). Jde o spletený svazek proutků, který bývá na tenčím konci ozdoben barevnými pentlemi. Je to nástroj, se kterým chlapci na Velikonoční pondělí, též na „mrskaný pondělek“ nebo dyngus, „chodí na koledu“ a osobně symbolicky šlehají pozadí zvolených děvčat z okolí a i vůbec všech žen na potkání. Ke šlehání se používá pomlázka z proutí nebo čerstvých rašících výhonků listnatých dřevin, typicky měkkých vrbových. Při šlehání se recitují nebo zpívají koledy.

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit a šlehání dívek symbolizuje předání svěžesti a pružnosti, síly a zdraví mladého jarního prutu. Související význam má i odkaz na slovo „mlází“: houští z čerstvě zelených, tedy mladých, výhonů rostlin.

Místo s pojmenováním „pomlázka“ se v různých moravských a českých nářečích lze setkat také se synonymy: „kančůch“, „mrskačka“, „sekačka“, „šlehačka“ nebo „švihačka“, „hodovačka“ nebo „houdovačka“, „dynovačka“ nebo „binovačka“ (Náchodsko) „žíla pamihod“, „pamihod“ nebo „pamihoda“, „metla“, „kyčka“, „karabáč“, „korbáč“ nebo „důtky“, „kocar“, „karabina“, „čugár“, „tatar“, „kantár“, „žila“ nebo „žilka“, „šibačka“ nebo „šibák“; na Slezsku a v Polsku s výrazy „šlahačka“, „namrskut“, „šlerkust“, „šmigust“, „šmigrus“ nebo „šmigus“ a i jinými. (Zdroj wikipedie)

Pomlázka se dá plést mnoha způsoby. Na internetu je toho spousta. Ale my si dnes ukážeme, jak se plete pomlázka z 8 proutků.

Budeme tedy potřebovat 8 vrbových proutků. Délka záleží na vás. Čím delší proutky, tím delší pomlázka. Ale také čím silnější proutky máte, tím více síly budete z počátku na zapletení potřebovat. 🙂

Tady jsem vám natočila krátký návod 🙂 .

Pokud by to z mého videa nebylo jasné, můžete to zkusit podle návodu zde a nebo zde.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *