Za syslíky do Radouče

Přírodní park u Mladé Boleslavi skrývá jeden z pokladů české přírody – kolonii syslů obecných. Tito drobní tvorečkové jsou u nás kriticky ohroženým druhem a osídlují louku v malebné lokalitě Radouči, kde představují nejen zajímavý objekt pro pozorování, ale také třeba tip pro předškolní pedagogiku. Děti zde mohou ve volné přírodě na vlastní oči vidět tahle malá stvoření. 

Vstup do areálu je zdarma. U vchodu se setkáte jak s informačními tabulemi, tak i s děvčaty „syslí hlídkou“, která vás informují o tom, že nemáte sysly krmit. Tím ztrácejí svou přirozenou plachost. Co je ale horší, můžete přikrmováním způsobit i úhyn těchto zvířat. Rovněž zbytky nedojedené potravy se stávají lákadlem pro potkany a holuby, kteří také sysly mohou ohrožovat na životě.

Bohužel ze své vlastní zkušenosti vím, že ač se děvčata snaží dohlížet na dodržování pravidel v areálu, mnoho návštěvníků na tyto zákazy nedbá a sysly ve velkém krmí. 

Pro ty, kteří chtějí zažít nezapomenutelný zážitek, se stačí pohodlně posadit do trávy s dekou a chvíli jen tak pozorovat. Syslové na louce jsou natolik nebojácní a zvídaví, že často sami přijdou na návštěvu ke svým zvědavým pozorovatelům. Toto jedinečné spojení s divokou přírodou může být velkým přínosem pro předškolní vzdělávání, kde se děti učí respektovat a chápat význam ochrany životního prostředí. Proto je vhodné, pokud dětem vysvětlíte, proč sysly nemáme krmit. 

Sysel obecný má totiž dostatek potravy na místě, kde žije. Živí se mladými šťavnatými výhonky trav, semeny a drobným hmyzem. Syslíky tady můžete pozorovat od jara do konce léta. Pak se totiž chystají k zimnímu spánku.

Zajímavosti

Sysel obecný patří mezi takzvané zemní veverky. Každý jedinec má svou vlastní noru, ve které nikoho nesnese. Vyskytuje se na místech s trvale nízkým travním porostem, aby měl přehled o blížících se predátorech. Hlasitým pískotem upozorňuje na nebezpečí. Zimu sysel stráví hibernací. Nevytváří si žádné potravinové zásoby. Během hibernace dojde ke snížení dechové a tepové frekvence společně s velkým snížením jeho tělesné teploty. Hibernace trvá 150–210 dní a sysel se z ní probouzí v březnu nebo v dubnu

1 názor na “Za syslíky do Radouče”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *